ZAGROS MANUCHAR

Zagros Manuchar (s. 1990, Sulaimaniyya, Irak) on suomalainen elokuvantekijä ja taiteilija, joka on valmistunut maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Hänen töitään on esitetty kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, näyttelyissä ja kulttuuri-instituuteissa. Taiteessaan hän on käsitellyt lapsuutta, yksinäisyyttä, väkivaltaa sekä välttämättömyyttä tulla nähdyksi ja rakastetuksi. Hän on myös opettanut taidetta lapsille ja nuorille. Manuchar työskentelee elokuvan, valokuvan ja tekstin kanssa syventyen pitkään yhteen aiheeseen ja paneutuu taustatyöhön. Viime aikoina hän on työskennellyt sota-aiheiden ja lasten ihmisoikeuksien parissa. Hän ammentaa Omenan tuoksu teokseen omia kokemuksiaan kurdina ja YK:n lapsipakolaisena.  

Tekijä kiittää Taiteen edistämiskeskusta, AVEKia ja Olga ja Vilho Linnamon Säätiötä sekä Kristiina Koivusta ja Marja Baumgartneria, joilla oli aikaa paneutuneisiin keskusteluihin taustatyötä tehdessä. Molempien kirjat ovat myös olleet tärkeä innoituksen lähde. 


https://www.zagrosmanuchar.com

Esitykset Taidehallin videoteosilloissa 13.5. klo 17 & 17.5. klo 18

TEOKSET

Omenan tuoksu
video 00:20:00
2023

Omenan tuoksu perustuu Halabjassa vuonna 1988 tapahtuneeseen kansanmurhaan, joka on historian suurin siviileihin kohdistunut kaasuhyökkäys. Iskussa kuoli paljon naisia ja lapsia ja se on jättänyt lähtemättömät jäljet kurdiväestöön. Kaasuun oli sekoitettu omenan tuoksua, ettei kukaan epäilisi mitään.  

Elokuvan keskushenkilö 17-vuotias Amira kärsii vakavista kivuista ja hengitysoireista. Teos piirtää kuvan invalidisoituneesta Amirasta ja sodan ja väkivallan pitkäaikaisista seurauksista.  Manuchar yhdistelee dokumentaarisia keinoja fiktioon ja käyttää teoksessa mm. entisen sotapakolaisen runoja ja päiväkirjamerkintöjä. Manucharilla on taustansa vuoksi henkilökohtainen suhde Halabjaan. Hän on kiinnostunut erityisesti naisten ja lasten tarinoista, jotka sotakokemuksissa harvoin pääsevät esiin. Teoksen yhtenä teemana on traumat, jotka holokaustia tutkineiden mukaan periytyvät kolmanteen sukupolveen.
Kuvat: 
Henkilökuva - Patrik Rastenberger 
Teoskuvat - Omenan tuoksu, 2023, video, Zagros Manuchar