OSKARI RUUSKA

Oskari Ruuskan teokset ovat aistillisia. Usein immersiiviset ja tilaan sidotut teokset tutkivat kuuluvuuden, halun ja kosketuksen teemoja. Veistoksillisista elementeistä, valosta ja liikkuvasta kuvasta koostuvat installaatiot herättävät näköaistin lisäksi myös muut aistit – esimerkiksi höyryn, kosteuden ja tuoksujen kautta.

Viime aikoina Ruuska on ollut kiinnostunut erilaisista tiloista ja paikoista, joissa halu mahdollistuu.
Hänen teoksensa Cruising (2021) oli höyryinen tilateos, joka sai vaikutteensa julkisista saunoista sekä muista kaupallisista tiloista, joissa miehet kruisailevat seksiä. Ruuska on dokumentoinut näitä queer -kulttuuriin kuuluvia tiloja videon ja valokuvan keinoin. Nämä, sekä tarinat Ruuskan omista kokemuksista, ovat tavalla tai toisella osa hänen luomisprosessiaan.

Oskari Ruuska (1994) on kotoisin Helsingistä. Hän työskentelee tällä hetkellä myös Berliinissä. Ruuska valmistui taiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemian tila-aikataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2022. Hän on opiskellut myös Taidekoulu Maassa.


@oskariruuska
https://oskariruuska.com

Esillä Taidehalllissa 22.4.-28.5.2023

TEOKSET

Nuoret 2023 -näyttelyssä nähtävä teos Beach on Uranus on jatkoa Ruuskan aiemmalle tuotannolle. Oranssia valoa hohtava höyryinen installaatio linkittyy teokseen Cruising ja on temaattista jatkoa Ruuskan ajattelulle.  

Teoksen nimi viittaa Uranuslaisuuteen, termiin, jolla viitattiin 1800-luvulla homoseksuaalisuuteen, sekä “kolmanteen sukupuoleen”. Uranus on aurinkokuntamme kylmin planeetta, joten siellä ei todellisuudessa ole rantaa. Ruuskan luoma Uranuslainen ranta on kuviteltu, mutta siellä voi olla kosketuksissa muiden uranuslaisten kanssa. Arjen ympäristöistä tuttuihin elementteihin liittyy jotakin vieraampaa – maagisempaa - mutta mahdollista.Kuvat ja tekstit: 
Tekstit - Krister Gråhn
Henkilökuva - Patrik Rastenberger 
Teoskuvat -  Oskari Ruuska