OSKARI RUUSKA

Oskari Ruuskan teokset ovat aistillisia. Usein immersiiviset ja tilaan sidotut teokset tutkivat kuuluvuuden, halun ja kosketuksen teemoja. Veistoksillisista elementeistä, valosta ja liikkuvasta kuvasta koostuvat installaatiot herättävät näköaistin lisäksi myös muut aistit – esimerkiksi höyryn, kosteuden ja tuoksujen kautta.

Viime aikoina Ruuska on ollut kiinnostunut erilaisista tiloista ja paikoista, joissa halu mahdollistuu.
Hänen teoksensa Cruising (2021) oli höyryinen tilateos, joka sai vaikutteensa julkisista saunoista sekä muista kaupallisista tiloista, joissa miehet kruisailevat seksiä. Ruuska on dokumentoinut näitä queer -kulttuuriin kuuluvia tiloja videon ja valokuvan keinoin. Nämä, sekä tarinat Ruuskan omista kokemuksista, ovat tavalla tai toisella osa hänen luomisprosessiaan.

Oskari Ruuska (1994) on kotoisin Helsingistä. Hän työskentelee tällä hetkellä myös Berliinissä. Ruuska valmistui taiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemian tila-aikataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2022. Hän on opiskellut myös Taidekoulu Maassa.


@oskariruuska
https://oskariruuska.com

Esillä Taidehalllissa 22.4.-28.5.2023

TEOKSET

Beach on Uranus
installaatio
2023

Nuoret 2023 -näyttelyssä nähtävä teos Beach on Uranus on jatkoa Ruuskan aiemmalle tuotannolle. Oranssia valoa hohtava höyryinen installaatio linkittyy teokseen Cruising ja on temaattista jatkoa Ruuskan ajattelulle.

Teoksen nimi viittaa 1800-luvulla keksittyyn termiin Uranuslaisuuteen, jolla viitattiin aikanaan homouteen ja sukupuolen moninaisuuteen, ennen nykypäivän vakiintunutta termistöä. Ruuskan luoma ranta on kuviteltu, mutta siellä voi olla kosketuksissa muiden uranuslaisten kanssa. Kuviteltu ranta auttaa Ruuskaa tarkastelemaan maailmaa uranuslaisesta positiosta käsin: arjen ympäristöistä tuttuihin elementteihin liittyy jotakin vieraampaa – maagisempaa - mutta mahdollista. Tutut elementit on poimittu muistoista, mutta ne ovat myös muistojen värittämiä.


Avustus yksityiskohtien (höyrylaiteen yksityskohtien) 3D-mallinnoksessa Eetu Sihvonen
Avustus koodaustyössä Tuomo Rainio
Avustus käännöstyössä Eero Lampinen, Aino Autere ja Elina Nissinen
Kuvat ja tekstit: 
Tekstit - Krister Gråhn & Oskari Ruuska
Henkilökuva - Patrik Rastenberger
Teoskuvat -  Oskari Ruuska