Nuorten tukena - Pro Av Saarikko

2.3.2023

Pro AV Saarikko on mukana tukemassa huhtikuussa avautuvaa Nuoret 2023 -näyttelyä(ulkoinen). Jorma Saarikko on konsultoinut näyttelyyn valittuja alle 35-vuotiaita taiteilijoita teosten teknisestä puolesta ja suunnitellut teosten AV-tekniikan ratkaisut.

– Odotan hyvin korkeatasoista näyttelykokonaisuutta. Minulle on tärkeää, että nuorille taiteilijoille pidettiin heti alkuun koulutus AV-tekniikasta, ja olemme puhuneet teknisten ratkaisujen vaatimista yhteisistä pelisäännöistä. Oma toiveeni on, että nuorten taiteilijoiden ei tarvitsisi toistaa kaikkia klassisia virheitä vaan he saisivat oppia nopeammassa aikataulussa mediataiteen ominaispiirteitä.

Saarikon omaa työskentelyä on aina leimannut kaksi piirrettä, jotka hän toi esiin myös Nuoret 2023 -näyttelyn taiteilijoille järjestetyssä koulutuksessa.

Kaiken tekniikan tulee toimia aina, eikä teos saa tekniikan vuoksi olla poissa käytöstä. Toinen hänen näkemyksensä on, että teos saadaan esille niin että katsoja ei tekniikkaa huomaa vaan voi keskittyä itse teokseen.

Kysyntä on ollut suurta esimerkiksi Pro AV Saarikon ja MUU ry:n yhteisille kursseille, joilla tutustutaan uusimpaan AV-tekniikkaan. Saarikko toivoo, että kuvataiteilijoiden koulutuksessa teknisten ratkaisuiden opettaminen huomioitaisiin tulevaisuudessa paremmin.

– Tuntemus tekniikan mahdollisuuksista on hyödyksi taiteilijalle.


Lue Jorma Saarikon koko haastettelu täältä: https://taiteilijalehti.fi/jorma-saarikko-tekee-taiteilijoiden-visioista-totta

Nuoret 2023 -näyttelyn taiteilijat valittu - hakijoita ennätysmäärä
3.5.2022


Näyttelyn teokset valittiin avoimella haulla, johon saapui hakemuksia ennätysmäärä, kaikkiaan 658 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Kuvataiteilija Emma Ainalan johtama jury valitsi näyttelyyn yhteensä 36 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.


Hakijoista yksitoista taiteilijaa valittiin työsuunnitelman perusteella työsuhteeseen tekemään näyttelyyn uusi teos. Valitut taiteilijat palkataan Suomen Taiteilijaseuraan 1–3 kuukauden työsuhteeseen, jossa taiteilijalle maksetaan kuukausipalkkaa ja teostuotannon kulut. Loput taiteilijat valittiin mukaan valmiilla teosehdotuksella. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Nuoret-näyttelyssä pilotoidaan työsuhteista työtä.Nuoret 2023 -näyttelyn jury valitsi näyttelyyn seuraavat 36 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää:

Työsuhteeseen valitut taiteilijat:

Samira Elagoz, Rag Elnyg, Hanna Hyy, Kihwa-Endale, Maisa Majakka, Iida Pii, Mai Pesonen, Oskari Ruuska, Julia Strandman, Elsa Tölli, Anna-Karoliina Vainio.


Valmiilla teoksilla valitut taiteilijat:

Kristoffer Ala-Ketola, Timo Andersson, Anna Anundi, Dora Dalila Cheffi, Shia Conlon, Amy Gelera & Domi Fleischmann, Pauliina Heinänen, Sadet Hirsimäki, Pilvi Hyväri, Joonas Hyvönen, Mira Hyvönen, Nayab Ikram, August Joensalo, Ulla Kokki, Karoliina Korvuo, Iisa Lepistö, Heinä Loukimo, Zagros Manuchar, Jenni Niskala, Anni Porrasmäki, Kerttu Saali, Emilia Tanner, Alma Tuuva, Man Yau, Haliz Yosef.


Taiteilijavalinnat tehneeseen juryyn kuuluivat puheenjohtajana kuvataiteilija Emma Ainala ja jäseninä Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelija Jade Kallio, valokuvataiteilija Heli Rekula sekä Helsingin Taidehallin toimitusjohtaja Nina Toppila.

Juryn puheenjohtajana toiminut kuvataiteilija Emma Ainala iloitsee hakemusten korkeasta laadusta:

- Hakemusten taso oli todella kova. Suuresta määrästä huolimatta jokainen hakemus käsiteltiin tarkkaan, ja huolellisen prosessin jälkeen on helppo seisoa juryn yhdessä tekemien valintojen takana. Näyttelystä tulee ihan huikea! Tämän vuoden näyttelyyn ehdotetuissa ja valituissa teoksissa näkyvät selvästi etenkin identiteettikysymykset. Näyttelyyn valikoitui paljon vahvoja, hyvin henkilökohtaisia teoksia, joiden aiheista nousevat esiin perhe ja läheiset ihmissuhteet. Pandemian tuottama eristäytymisen aikakausi on voinut vaikuttaa tähän, Ainala kertoo.

Hankkeen yhtenä tavoitteena on vahvistaa nuorten kuvataiteen ammattilaisten työelämätaitoja pedagogisin keinoin. Työsuhteeseen valituilla taiteilijoillaa on mahdollisuus tehdä yhteistyötä Kuvataideakatemian Praxis-kuraattoriopiskelijoiden kanssa. Yhteistyö kuraattorin kanssa on taiteilijalle vapaaehtoista.

Suomen Taiteilijaseuran vetämässä Nuoret 2023 -näyttelyhankkeessa on mukana monipuolinen joukko kuvataiteen näyttely- ja asiantuntijaorganisaatioita: Suomen Taiteilijaseura ja sen jäsenliitot MUU ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto, Valokuvataiteilijoiden liitto sekä Helsingin Taidehalli, Frame Contemporary Art Finland, Helsingin taidemuseo HAM, Taideyliopiston Kuvataideakatemian taiteen ja esittämiskäytäntöjen koulutusohjelma Praxis ja Lasten ja Nuorten taidekeskuksen säätiön Nuori Taide 2023 -tapahtuma.