NAYAB IKRAM

Nayab Noor Ikram (s.1992) on Ahvenanmaalle kotoisin oleva valokuvaaja ja kuvataiteilija, jolla on pakistanilaiset juuret. Nykyään Nayab asuu Turussa. Nayab työskentelee väliinputoamisen tunteen, kulttuurisen identiteetin ja kollektiivisen muistin konseptien parissa. Hän tutkii näitä konsepteja käyttäen symboliikkaa, rituaaleja ja abstrakteja ilmaisukeinoja valokuvauksessa, performanssissa ja installaatiossa. 

Ikram valmistui taiteen ja kulttuurin kandidaatiksi Yrkehögskolan Noviasta, Jakobstadista, vuonna 2015 pääaineenaan valokuvaus. Hänellä on ollut monia yksityisnäyttelyitä ja hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin. Hänen töitään on ollut esillä Gerðarsafn:issa (2022), Ahvenanmaan taidemuseossa (2022), Mäntän Kuvataideviikoilla (2021), Västerås Konstmuseumissa (2020-2021) ja Euroopan parlamentissa (2020). Vuonna 2019 Svenska Kulturfonden palkitsi hänet kulttuuripalkinnolla.


http://nayabikram.squarespace.com/

@nayabikram

Esillä Taidehallissa 22.4.-28.5.2023

TEOKSET

Perhe
2022

Digitalisoitu 16 mm värifilmi, 00:07:25
Editio 5
Kieli: Urdu

Valokuvaajana ja visuaalisena taiteilijana Nayab Ikram tutkii, mitä kulttuurinen identiteetti on ja kuinka se rakentuu. Teoksessaan hän keskittyi tutkimaan “välitilaksi” kutsumaansa tilaa, jolla hän viittaa väliinputoamiseen - siihen kuinka on molempia, mutta ei kumpaakaan. Omassa tapauksessaan, ahvenanmaalaisuuden ja pakistanilaisuuden välissä olemiseen. 

Hiuksilla on aina ollut merkittävä rooli sekä muinaisissa että moderneissa yhteiskunnissa. Hiuksilla on vahva symbolinen arvo ja useissa kulttuureissa niitä käytetään kuvaamaan yhteenkuuluvuutta, statusta ja tunnetilaa. Nayab Ikram käyttää usein omia hiuksiaan videoperformansseissaan, valokuvauksessa ja installaatioissa. Hänelle hiukset pitävät sisällään voimaa, joka ei tunnista kulttuurisia tai uskonnollisia rajoja.

Tässä näemme, muiden asioiden muassa, hiustenpesun rituaalin. Videperformanssi on kuvattu Ahvenanmaan saaristossa, meren ja kallioiden ääressä. Perhepotretti videomuodossa. Teos esittää Nayabia, hänen äitiään, isäänsä ja siskoa. Hänen isänsä kantaa vettä. Isä oli se, joka ensin saapui Ahvenanmaalle. Ikramin äiti pesee hänen hiuksiaan – aivan kuten silloin, kun Nayab oli lapsi. Hänen siskonsa ja isä seisovat sivussa. Nayab ja äiti ovat keskiö. 

Rituaali on hiljainen ja esteettisesti kaunis. Läsnä on nuoren aikuisen kaipaus lapsuuteen, äidin syleilyyn. Tulla hoivatuksi. Nayab löytää taas itsensä välitilasta. Hän kokee paikkansa yksilönä perheessä, mutta myös äidin ja lapsen välisen siteen.
Kuvat: 
Henkilökuva - Patrik Rastenberger 
Teoskuvat - Perhe, 2022, video, Nayab Ikram