MAN YAU

Man Yau (s. 1991) on helsinkiläinen kuvanveistäjä. Hän on valmistunut maisteriksi Aalto-yliopistosta keramiikkaan ja lasitaiteeseen erikoistuneena. Tällä hetkellä hän viimeistelee toista maisterintutkintoa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Yaun taiteellinen työskentely sisältää materiaalivetoisen eksotisoinnin aiheen tutkimisen niin henkilökohtaisesta kuin historiallisesta näkökulmasta. Yau työskentele veistosten ja installaatioiden parissa, ja hänen teoksissaan esiintyy usein arjesta tuttuja muotoja ja tilanteita: Chinoiserie-tyyliteltyä estetiikkaa, posliinista valmistettuja käyttöesineitä ja sitomista silkkinauhalla.  Hänen työskentelyssään on keskeistä arkisiin esineisiin liitetyt arvot ja historia, joita uudelleen muovaamalla Yau tutkii arvokäsityksiä rodullisissa, sukupuolittuneissa ja yleisesti hyväksytyissä narratiiveissa.


@manyau_helsinki
https://manyau.fi

Esillä Taidehallissa 22.4.-28.5.2023

TEOKSET

Rosie Wallpaper 01
Veistosinstallaatio
2022
Taottu teräs, lasi, valettu alumiini, posliini, silkki
Koko vaihtelee tilan mukaan

Rosie Wallpaper 01 on veistosinstallaatio sisältäen silkistä sidotun ruudukon, sekä toistuvan elementin, joka on valmistettu käsin taotusta teräksestä, tiffany-lasista, valetusta alumiinista ja posliinista. Teos käsittelee identiteettiä, eksotisoitumisen kokemusta, yleistämisen ja yksinkertaistamisen tunnetta; olla samanaikaisesti esillä ja puristuksissa.

Teos tutkii näitä kysymyksiä tarkastelemalla chinoiserie-tyylisuuntauksen materialisoitumista tapettiteollisuudessa: Miten idän visuaalista kulttuuria alettiin hyödyntämään laajemmin länsimaiden teollisuudessa, jolloin otetuista muodoista ja viittauksista tulee pelkistetty versio alkuperästä.

Installaatio leikittelee chinoiserie-tyylillä, joka perustuu aasialaisen estetiikan eurooppalaiseen jäljittelyyn, jota sovellettiin (ja sovelletaan) muotoilussa ja taiteessa 1700-luvulta lähtien. Chinoiserie, joka tulee ranskankielisestä sanasta "kiinalainen", ei rajaa muotokielensä alkuperää, vaan se yksinkertaistaa ja yleistää sisältönsä kaikenkattavana “aasialaisena.

Kuvat: 
Henkilökuva - Kadri-Ann Kivisild 
Teoskuvat -  Timo Nieminen, 2021