MAI PESONEN

Mai Pesonen on psykologi (PsM, Turun yliopisto 2019) sekä itseoppinut äänitaiteilija ja muusikko. Main taiteellinen osaaminen perustuu kokemukseen, harrasteopintoihin sekä käynnissä oleviin Sibelius Akatemian avoimen yliopiston musiikkiteknologian opintoihin.

Main tavoitteena on antaa taiteen avulla ääni niille eliöille, asioille ja ilmiöille, joita ei muuten tarpeeksi kuulla. Tämä tarve kumpuaa niin hänen omasta muunsukupuolisuudestaan ja queer-identiteetistään kuin myös vallitsevan yhteiskunnallisen tilanteen muutoksen tarpeesta.

Hänen viimeisimpiä teoksia ovat ääniteos ja äänityö Leire de Meerin ja Mayuko Inuin videoteokseen “Queertures” KUMA -galleriassa Tokiossa, Japanissa, sekä ääniteos WetAbyss-soolonäyttelyssä Haunted69a -galleriassa Bergenissä, Norjassa.  

Tämän lisäksi Mai on tuottanut ääniteoksen ja äänityötä Riina Hannulan m/other becomings -projektin videoteokseen, joka esitettiin SOLU Bioart societyssa. Hän on myös osa TuoTuo-taidekollektiivin kaksivuotista, Koneen säätiön rahoittamaa Cultural Pollinators -projektia. Tällä hetkellä Mai työskentelee Nuoret 2023 -näyttelyä varten työsuhteessa Suomen taiteilijaseuralle.

@maipesonen

Esillä Taidehallissa 22.4.-28.5.2023

TEOKSET

Pilkeli
raakapoltettu ja lasitettu savi, puu- ja metallityö, 60x120x150 cm
2023

Miltä tuntuu olla näkymätön, kuulumaton? Ilman omaa vessaa ja virallista sukupuolimerkintää? Mitä tapahtuisi ilmastokriisille, jos kuuntelisimme ja näkisimme herkemmin? Teos juhlii meitä muunsukupuolisia sekä ympäristöämme.

Teos on Taidehallin sisäpihalle sijoitettu ääniveistosinstallaatio, joka koostuu keraamisista, käsin muovailluista kanapilleistä ja kannuista. Ne antavat äänen ja tilan luonnonvoimille tuottamalla ääntä tuulen ja sateen voimalla. Luonnonvoimat symboloivat ilmastokriisin lisäksi meitä muunsukupuolisia, joiden rakenteellista näkyvyyttä ja kuuluvuutta tulisi vahvistaa.

Keraamiset kannut on osin täytetty vedellä ja tuottavat näin ääntä tuulen tuoman liikkeen avulla. Kanapillit soivat tuulen puhalluksesta. Sään vaikutuksesta pillit ja kannut vuoroin täyttyvät ja tyhjenevät vedestä, sateen vaikuttaen näin sävelkorkeuteen.  

Ohje katsojalle: kulje teosta ympäri, sillä ääniteoksesta kuultavat sävelkorkeudet vaihtelevat sen mukaan, mistä kohtaa teosta katsoo.







Kuvat: 
Henkilökuva - Patrik Rastenberger 
Teoskuvat - Mai Pesonen Prossessikuvia