JULIA STRANDMAN

Olen helsinkiläinen kuvataiteilija. Työskentelylleni on tyypillistä intuitiivisuus ja eri medioiden kokeilu ja yhdistäminen, niistä syntyvät moniaistilliset vaihtoehtoiset maailmat. Tutkin taiteessani queerfeminismiä ja vähemmistöstressiä okkultismin, luonnonyhteyden ja myyttisten maailmojen luomisen avulla. Taiteessani inspiroi paljon suomalais-karjalaisen mytologian tutkimus. Taustani on muodissa ja työskentelyni perustana on vahvasti yhteyteni tekstiiliin. En kuitenkaan halua rajoittaa itseäni yhteen mediaan, vaan tutkia ja kokeilla eri asioita. 

Uusimpia medioitani ovat performanssi ja video.Työskentelylleni on tyypillistä performatiivisuus, tekemisen fyysinen ulottuvuus, sekä vahva yhteys käsintekemisen traditioon. Pidän perinteisistä tekstiilintyöstämisen menetelmistä, koska hidas käsin työskentely maadoittaa ja rauhoittaa yliaktiivisen mieleni. Pidän myös siitä että kädenjälki ja tunnetila siirtyvät jokaiseen rakenteeseen ja muotoon.Käytän teoksissani vain itse kirppiksiltä kerättyjä kierrätysmateriaaleja. Jokaisella materiaalilla on jo kertaalleen elätty elämä, oma luonteensa ja historiansa. 


@toarie_

Esillä Taidehallissa 22.4.-28.5.2023

TEOKSET

Huolehtija
tekstiiliveistos, 150x50x50 cm
2023 

Huolehtija kantaa kohdussaan tulista kosmosta, palaneita maon mujuja ja kulon kätkyeitä. 

Veri ja kuona virtaavat jokien pyörteissä. Sen jalat ovat maailmanpuun juuret, jotka kannattelevat taivaan kantta, kaivavat varpaillaan mullan ja taivaan madonreikiä. 

Sen hiukset ovat siltoja kalman joen yli. Niitä se keinuttaa edes takas elämän ja kuoleman rajalla kuin kehtoa. 

Huolehtija syö liekkinsä ja ne laskeutuvat takaisin sen kohtuun, missä ne loiskivat veressä ja suitsivat toistensa palavia kutreja, tanssivat taivaantapissa.

Teos on virkattu ja huovutettu käsin kierrätysmateriaaleista.

Kuvat: 
Henkilökuva - Patrik Rastenberger 
Teoskuvat - Huolehtija, 2023, tekstiiliveistos, Julia Strandman, kuva: Julia Veera Rajamo