JOONAS HYVÖNEN

Joonas Hyvönen on Kuvataideakatemiasta valmistunut helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa digitaalisin välinein, eritoten 3d-animaation parissa. Hänen teoksensa ovat usein tarinallisia tutkielmia, joissa narratiiviset työkalut muuttuvat pohdinnan välineiksi. Intuitiiviselle tulkinnalle avoin käsikirjoitus ja työskentely muovaa lähtökohdista monitulkintaisia teoksia. Viimeksi Hyvösen teoksia on nähty Forum Boxissa ja Uusi Kipinässä.


@joohyvon 
https://jomp.pe

Esillä Taidehallissa 22.4.-28.5.2023

TEOKSET

Sematectonia
3d-animaatio 00:15:00, editio 1/3 + av
2023

Sematectonia on 3d-animoitu videoteos, joka pohtii online-tiloja stigmergisina käyttäjien ja ympäristön vuorovaikutuksen kenttinä. Stigmergia on termi, jolla kuvataan esimerkiksi muurahaisten ympäristöä välittäjän hyödyntävää viestintää. Teoksen ympäristöt saavat kuitenkin Timothy Mortonin teoriaa mukaillen niin sanottuja hyperobjektin piirteitä, kehittäen omaa aktiivista toimijuutta passiivisen viestinvälityksen sijasta.

Teoksessa selkänsä taakse toistuvasti koreja viskoja hahmo huomaa juuttuneensa kierteeseen, jossa hän kuin kirottuna tuottaa samaa sisältöä yhä uudestaan, tietoisena tilanteestaan, mutta kykenemättömänä lopettamaan. Sitä inspiroi sosiaalisen median videopalvelujen ”trikkishottien” tyylilaji, jossa tuhansilla toistoilla tai videomuokkauksella saavutetaan mahdottoman oloisia temppuja esimerkiksi koripalloilla tai jalkapalloilla. Ympäristön käydessä yhä oudommaksi, protagonistin on kohdattava se jonakin, joka ei ole ainoastaan olemassa hänelle, vaan ennemminkin hänen kanssaan.

Ääninäyttelijät: Joonas Hyvönen, Johannes Abelard, Amanda Haapanen
Sävellys ja sovitus: Johannes Abelard
Kieli: englanti
Tekstitys: suomi

Teoksen tuotantoa on tukenut Alfred Kordelinin säätiö.
Kuvat: 
Henkilökuva - Patrik Rastenberger 
Teoskuvat - Joonas Hyvönen