JENNI NISKALA

Jenni Niskala on Taideyliopiston Kuvataideakatemialta 2022 valmistunut kuvataiteen maisteri ja taidegraafikko. Hänen taiteellinen toiminta pohjautuu taidegrafiikan painotekniikoiden, useimmiten mokulitografian, puupiirroksen ja telaustekniikkojen kanssa työskentelyyn ja niiden soveltamiseen. Niskala on kiinnostunut työskentelyssään tekniikoiden vaikutuksista kuvan rakentamiseen – työskentely sisältää luovaa ongelmanratkaisua välineiden tuottamien rajoitusten ja mahdollisuuksien sisällä. 

Niskalan teoksia on ollut esillä aktiivisesti vuodesta 2013 yksityis- ja ryhmänäyttelyissä. Hänen teoksia löytyy mm. HUS:in, Valtion, Jyväskylän taidemuseon ja Suomen taideyhdistyksen kokoelmista.

Tämänhetkistä työskentelyä ja näyttelyn tekemistä on tukenut Kordelinin säätiö ja Suomen taideyhdistys. 


@jenniemilianiskala

https://jenniniskala.com

Esillä tm-galleriassa 10.5.-4.6.2023

TEOKSET

Näyttelyn teokset kiertyvät työprosessissa läsnä olevien materiaalien ja piirteiden ympärille. Teokset kuvaavat visuaalisia yksityiskohtia, esimerkiksi painamisessa käytettyjä sapluunoita tai painovärin työstämisessä tapahtuneita jälkiä esittäviä elementtejä. Niskala pohtii teoksillaan taidegrafiikan olemusta, ominaisuuksia ja painotekniikoilla työskentelyn estetiikkaa. Teokset avaavat painetun kuvan työprosessia ja tekniikoita purkamalla myös työskentelyn metatasoa kuviksi. Osassa teoksista tekniikka yhdistyy samankaltaisia piirteitä omaaviin havaintoihin ympäristöstä. Osa teoksista pysyy lähempänä teosten rakentumista sarjallisena tapahtumana, jossa teos johdattelee tekniikan kautta toiseen.
Kuvat: 
Henkilökuva - Patrik Rastenberger 
Teoskuvat 1-2  - Jenni Niskala
Teoskuvat 3-4  - Aukusti Heinonen