ANNI PORRASMÄKI

Anni Porrasmäki (s. 1992) on Helsingissä ja Berliinissä asuva kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan, video installaatioiden sekä tekstin parissa. Teoksissaan hän sekoittaa valokuvallisia, dokumentaarisia, sekä elokuvallisia menetelmiä. Luoden kokonaisuuksia, joissa ei ole enää selkeitä rajoja henkilökohtaisen ja fiktiivisen, elokuvallisen ja uneksitun, pelätyn ja eletyn välillä. Hän työskentelee pitkäaikaisten projektien parissa tutkien valittua teemaa samanaikaisesti dokumentoiden ja keräten visuaalista materiaalia. Yksittäiset kuvat, tekstit ja videot, joilla ei aluksi näytä olevan mitään yhteistä, manifestoituvat lopulta videomuotoon. Sairauden estetiikka, muistin tematiikka, vieraantuminen, kivun politiikka, ajan suru ja absurdi elämä itsessään ovat toistuvia teemoja hänen töissään. Tänä keväänä hän valmistuu Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta Valokuvataiteen kandidaatiksi. Aikaisemmat opinnot sisältävät nykytanssia ja journalismia.


@samettianni
https://www.anniporrasmaki.com

Esitykset Taidehallin videoteosilloissa 13.5. klo 17 & 17.5. klo 18

TEOKSET

They should listen more carefully
video

They should listen more carefully on poeettinen videoessee, joka pohtii hallinnan menetystä, katoamista, empatiaa, ja sairauden estetiikkaa. Se seuraa kahta ihmistä, jotka kohtaavat yhdessä uuden äkillisen todellisuuden ja yrittävät sopeutua siihen. Video on dokumentaatio nuoren valokuvaajan syöpään sairastumisen jälkeisestä ajasta, kulkien kohti epävarmaa ja tuntematonta tulevaisuutta. Kukaan ei tiedä mitä sinulle tapahtuu, lääkäri sanoi.

Valokuvaajana oman sairauden dokumentointi sairastavan näkökulmasta on intiimi, stigmaa purkava, tärkeä, mutta toisaalta raskas prosessi: aihe, sekä tarve dokumentoida eivät jätä rauhaan. Teos tarkastelee empatian ja teknologian välistä suhdetta sekä kivun estetiikkaa sosiaalisessa mediassa. Teos ei ole muotokuva yhdestä ihmisestä vaan ajatus näkemisestä, kuuntelemisesta, ja katoamisesta.


Kuvat: 
Henkilökuva - Patrik Rastenberger 
Teoskuvat - Anni Porrasmäki