ANNA-KAROLIINA VAINIO

Anna-Karoliina Vainion työskentely pohjaa pehmeisiin materiaaleihin, tekstiileihin ja käsityötekniikoihin: kutomiseen, ompelemiseen, solmimiseen ja sommitteluun.

Loimi-, kude- ja nukkalangat kietoutuvat hänen teoksissaan kiemurteleviksi ja värikkäiksi otoksiksi haavemaailmoista. Seinävaatteet muovautuvat teoksiksi, joissa on läsnä samaan aikaan mennyt ja tuleva.

Vainion fantasiamaailmat ovat pehmeitä ja kirkkaita. Värien rajat ovat selkeitä, mutta tekstiili ja nukka materiaalina hämärtää niiden rajoja ja luo pinnoista eläviä. Vainio ammentaa teoksensa käsityöperinteen ja ryijyn historiasta, mutta sekoittaa kuvamaailmaansa myös globaaleja tuulahduksia ja eri kulttuurien symboliikkaa. Haaveet kumpuavat kokemuksista. Muistot ja tulevaisuuden kaipuu ovat lähellä toisiaan ja samaan aikaan läsnä.

Anna-Karoliina Vainio (s. 1995) on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään Taidekoulusta vuonna 2019. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.


@annakaroliinavainio

https://www.annakaroliinavainio.fi

Esillä Taidehallissa 22.4.-28.5.2023

TEOKSET

Nova Initia
Käsin solmittu ryijy
2023

”Nova Initia” – Uusi Alku – on ryijy. Ihmishahmo katsoo olkansa ylitse, selkänsä taakse, mutta kohti uutta aikaa. Hahmon jalkojen alla pääkallot ja käärmeet antavat viitteitä menneestä, mutta hänen yläpuolellaan maata kuopsuttavat kanat ja uusi sato lupaavat runsaampaa tulevaa. Kissaeläin kulkee hahmon mukana, tuntuu pehmeältä ja lämpimältä hahmon ihoa vasten, mutta luoko pehmeys ja lämpöisyys aina turvaa?   

Nuoret 2023 -näyttelyssä nähtävä Nova Initia -ryijy syntyi Vainion läheisen sairastuttua vakavasti. Kuka olen, millaiseksi muutun, mitä haluan ja ehdinkö saamaan elämän aikana vastaukset näihin kysymyksiin, ovat asioita, jotka piinasivat taiteilijaa alati. Epävarmuus johti päättäväisyyteen, joka tunteena nousi pelkoakin voimakkaammaksi.Kuvat: 
Henkilökuva - Patrik Rastenberger 
Teoskuvat - Prosessikuvat ryijyn valmistamisesta, 2023, Elias Salomäki